Surf voorspellingen

 In Blog

Hoe weet je of er golven zijn?

Als je wil gaan golfsurfen is het wel zo fijn als er ook golven zijn. Maar hoe kom je erachter of het mogelijk is om te gaan surfen? Waar kijk je naar en wat zijn de beste dagen? Aan de hand van verschillende websites kan je de surfvoorspellingen bekijken. Natuurlijk verschilt het wat voor jou de beste condities zijn, voor een  beginner zijn schuimgolven top. Terwijl een gevorderde surfer meer uitdaging wil hogere golven met veel lijn zodat je ‘down the line’ kan surfen en een paar turns kan maken. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de golven. Enkele van deze factoren zijn: De swell, swellrichting, windkracht, windrichting en de zeebodem.

Voorspellingen

Er zijn verschillende websites die voorspellingen weergeven, zodat je zelf kan bepalen of het de moeite is om te gaan surfen. Op deze websites wordt de swellhoogte, windkracht, windrichting en het getij weergegeven.  Verder hebben veel surfpots een webcam die op de zee gericht is, zo kan je kort van te voren kijken hoe de golven zijn. Websites die surfvoorspellingen geven zijn: windguru.cz, surf-forecast.com, surfweer.nl. Om de voorspellingen te lezen is het handig om te weten welke condities de beste golven geven. Hieronder wordt uitgelegd wat je nodig hebt qua swell, wind en zeebodem.

Swell

Swell is te vertalen als de deining op zee. Deze deining word uitgedrukt in hoogte en de periode tussen de golven. De hoogte van de deining wordt weergegeven in meters . De periode tussen de golven word weergegeven in seconden. Hoe hoger de golven en hoe groter het aantal seconden hoe krachtiger de golven.  In Nederland kan je al surfen met een swell van 0.5 meter en 5 a 6 seconden.

De Swell richting is ook belangrijk want dit geeft aan waar de golven vandaan komen. Voor Texel is een Noord of Noord-West swell erg goed. Terwijl Julianadorp profiteert van een West tot Zuid-West Swell.

Wind

De wind heeft ook invloed op de golven. In Nederland is de wind meestal aanlandig wat betekend dat de wind de golven plat blaast. Bij een aflandige wind zie je vaak dat de golf juist langer open blijft staan en minder snel dicht klapt. Bij zeer sterke wind (windkracht 6 of hoger) is het als beginner niet verstandig om te gaan surfen. De wind is zo sterk dat je board kan gaan vliegen zowel in het water als op het strand.Zo heeft de wind invloed op hoe de golven binnenkomen.  Het  kan zijn dat de wind de golven wat rommelig maakt. Daarnaast kan de wind ook extra stroming veroorzaken. De wind kan op verschillende manieren gemeten worden; in KM/H, knopen of BFT. meestal kijken we naar de windkracht (BFT). Om te surfen is windkracht 1- 4 het fijnst.

Zeebodem

De zeebodem in Nederland bestaat uit zand, zandbanken zorgen ervoor dat de golven breken. De vorm van de zandbank bepaald hoe de golf breekt. Elke surfspot is uniek zo zullen de golven bij Julianadorp anders breken dan de golven op Texel. Daarnaast heeft het getij invloed op welke zandbanken geraakt worden. Het kan zijn dat de golven met eb dieper in de zee breken, terwijl deze zelfde zandbank geen golven creëert met vloed.

Conclusie

In Nederland ben je op zoek naar een aanlandige swell (Noord-West of Zuid-West) van 50 cm of hoger, met een periode van 5 seconde of meer. Als gevorderde surfer wil je graag een swell van 1 meter of hoger met 6 seconden of meer het liefst met zo min mogelijk wind.

PS: Op Texel zijn de dagen na een storm zijn vaak het beste, aangezien de wind weg zakt, maar de golven er nog steeds zijn!

Surftips podcast 11: Surfvoorspellingen lezen

In de onderstaande surftips podcast bespreek Pepijn (Nederlandse Pro surfer) met Jurjen hoe hij de wind- en golf voorspellingen bekijkt en met wanneer hij gaat surfen. Voor meer podcast en informatie: https://www.iampepijn.nl/ & https://www.boardshortz.nl/

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Word jij de nieuwe surf instructor of lifeguard