NK-Surftour 2019 op Texel

 In Events

De beste surfers van Nederland komen naar Texel!

Het Nederlands Kampioenschap Golfsurfen heeft in 2019 ook een stop op Texel, bij surfschool Foamball! Super uniek, want dit is het allereerste jaar dat het NK op Texel georganiseerd wordt! Het belooft een heel spektakel te worden, aangezien de beste surfers van Nederland hun skills en tricks laten zien. Het topsportevenement is dan ook de trots van de Nederlandse surfscene. De beste golfsurfers uit heel Nederland komen speciaal voor deze wedstrijd naar Texel, om te strijden voor de eeuwige roem.

Wat is de NK-Surftour?

De NK-surftour is het Nederlands kampioenschap golfsurfen. Vaak zijn er meerdere wedstrijden op verschillende locaties. Dit is een zogenaamde toer, vandaar de naam ‘NK-surftour’. De beste Nederlandse surfers doen mee aan deze wedstrijden. De winnaar van de surftour mag zich Nederlands Kampioen noemen. Dit jaar (2019) bestaat de NK-Surftour uit drie wedstrijden, de zogenaamde tourstops. De eerste tourstop is in Scheveningen, de tweede tourstop is op Texel in samenwerking met surfschool Foamball. Om de surftour af te sluiten, wordt de finale in Frankrijk gesurft. Tijdens de NK-Surftour zal er gesurft worden in verschillende (leeftijds-)categorieën.

De categorieën zijn:
– Grommets (t/m 16 jaar),
– Junioren (t/m 18 jaar),
– Open Men (shortboard),
– Open Women (shortboard),
– Longboard Men
– Longboard Women

Texelse deelnemers

Een aantal lokale surfers zijn ook vertegenwoordigt tijdens het NK, Texelaars zoals Mees Koch en  Senne Roeper. Mees was afgelopen jaar bij het NK in 2018 kampioen van de Junioren, een geweldige prestatie!

We gaan er natuurlijk van uit dat deze jongens weer gaan scoren op eigen bodem!

NK-Surftour 2019 op Texel

NK-Surftour 2019 bij surfschool Foamball

Dat de NK-surftour nu ook op Texel  wordt georganiseerd is niet helemaal toevallig. Zo is Wijbrand Houmes een van de surfinstructeurs bij Foamball ook al jaren actief betrokken bij het NK. Hij is onderdeel van het jurypanel tijden de kampioenschappen. Het jurypanel beoordeeld de skills van de wedstrijdsurfers. Zij kijken onder andere naar de kwaliteit, moeilijkheid, snelheid en kracht van de manoeuvres. Als jurylid heb je een speciale cursus gevolgd, zodat je weet waar ze op moeten letten. Wijbrand geeft het volgende aan:

“Het is schitterend om de Nederlandse top te zien surfen. Ik heb zelf op verschillende plekken in Nederland gesurft en gejureerd. Texel is toch wel één van de beste surfspots van Nederland, de golven zijn hier vaak net wat groter. Op stormachtige dagen kan het hier best wel heftig zijn, terwijl er een dag later vaak hele mooie lijntjes lopen. Ik ben super stoked en benieuwd wat we te zien krijgen!”

Erik Polderman eigenaar van surfschool Foamball is ook erg trots dat het NK nu eindelijk ook naar Texel komt. Stiekem hoopt hij dat de wedstrijd op een van de epische stormachtige dagen valt…. Eens kijken hoe ze dan presteren.

Wanneer is het NK?

Voor de NK-Surftour stop op Texel wordt er gebruik gemaakt van wachtweekenden. Aangezien je afhankelijk bent van de zee en golven kan de wedstrijd alleen met de juiste omstandigheden door gaan. De wedstrijd wordt gehouden op het eerste wachtweekend met geschikte omstandigheden.

Wil jij er bij zijn? Hou onze website of die van de HSA dan goed in de gaten. De Call wordt de woensdag voor het geschikte weekend gemaakt. Wil je blijven overnachten? Ook dat is geen probleem op Texel. Direct achter de surfschool ligt een prachtige camping in de duinen. Camping Kogerstrand. Zet je tentje op en rol zo het water in! Meer info:

De data voor de wachtweekenden zijn:

  • 22/23 juni
  • 29/30 juni
  • 6/7 juli
Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Surfleraar geeft surfer high five na een surfleslagedruk-gebied van de wereld