Vandaag en morgen weer kans op lichten van de zee!

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color=”#dd9933″ size=”25″ font_family=”none”]15 en 16 juni weer kans op Zeevonk[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1623770760707{margin-bottom: 0px !important;}”]Heb jij het weleens gezien.. de zee die licht geeft? Ook wel zeevonk genaamd.

Vanavond laat en morgen avond laat is er weer een goede kans dat je dit prachtige fenomeen kan mee maken! Er bevindt zich op het moment een groot hogedruk gebied boven Nederland met rustig weer. Er is lichte deining uit het Noorden en deze laat al het alg ophopen aan de kust. Door de hoge temperaturen komt het zeevonk tot bloei en zijn er grote “wolken” aanwezig in de zee.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_fancy_title tag_name=”h3″ color=”#27a5f4″ size=”23″ margin_bottom=”0″ font_family=”none”]Wat is Zeevonk?[/mk_fancy_title][vc_column_text css=”.vc_custom_1623771938754{margin-bottom: 0px !important;padding-bottom: 20px !important;}”]Zeevonk is eigenlijk een grote groep algjes bij elkaar. Het algje is een eencellig plantje. Niet zoals wij gewend zijn met blaadjes. Hij kan ook geen zonlicht opnemen hierdoor en omzetten in energie. In plaats daarvan eet het algje andere diertjes om te overleven. Dit zijn vaak kleine dingetjes zoals viseitjes, plankton etc.[/vc_column_text][mk_fancy_title tag_name=”h3″ color=”#27a5f4″ size=”22″ margin_bottom=”0″ font_family=”none”]Waarom geeft de zee licht?[/mk_fancy_title][vc_column_text css=”.vc_custom_1623772728224{margin-bottom: 0px !important;}”]Zeevonk reageert op bewegingen in de zee. Dat kan zijn wanneer er bijvoorbeeld een golf breekt, maar ook wanneer je er door heen loopt. Het oplichten is een chemische reactie die bedoeld is om vijanden af te schrikken. Is het een rustige zee zonder bewegingen, dan zal je het oplichten niet zo snel zien. Probeer dan eens door het ondiepe te lopen of met water te spetteren. Met een beetje geluk zie je de zee oplichten. Helemaal leuk is het om er door heen te zwemmen of te surfen. Het is bijna onwerkelijk als je het voor je ogen ziet oplichten!!!

Voor zeevonk moet het wel goed donker zijn. Is het schemer, dan zal je het nog niet zien oplichten. Wij gaan meestal rond een uur of 12 even kijken!
Veel plezier en laat maar weten of je het gezien hebt![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde berichten